TORONEOS
Udruženje Turističkog smeštaja i privrednika
Porto Koufo - Toroni - Kalamitsi - Tristinika

Toroni je priobalno sele na jugozapadnoj strani poluostrva Sitonija na Halkidikiju. Glavna zanimanja stanovnika su turizam, poljoprivreda, ribolov i stočarstvo. Toroni se turistički razvija poslednjih godina.

Po mitologiji Toroni je bila žena Proteasa, sina Posejdonovog. Njihova deca su ubijena kad su izazvala Herakla. Na ovom području su arheolozi pronašli tragove praistorijskog naselja. Najnznačaniji iskopi su izvršeni 1975. Grad su u VIII veku pre nove ere izgradili stanovnici koji su bili poreklom iz Halkide i vrlo brzo je postao jedan od najznačajnijih gradova ne samo na Sitoniji već i na celom Halkidikiju. Aktivno je učestvovao u Persijskim ratovima, a takođe i u Peloponeškom ratu. Godine 348. pre nove ere okupirao ga je Filip II, a 168. Rimljani.

Od tada gubi svoj značaj i stiže do toga da postaje jedno malo naselje, a čak je i ono uništeno prilikom invazija u VI i XV veku. Prilikom druge invazije stanovnici su, zbog piratskih navala napustili Toroni i pobegli u susednu Sikia. U godinama Vizanta područje je bilo Metohija manastira sa Svete Gore.

Danas su sačuvane ruševine i zidine starog grada. Nazire se jedna velika okrugla kula na lokaciji „Anemomilos“ (vetrenjača) i delovi zidina na Akropolju, na vrhu uzvišenja „Vigla“. Uspon je naporan, ali je panoramski pogled vredan tog napora.

Takođe, spomenik u Toroni predstavlja i starohrišćanska crkva Svetog Atanasa,trobrodna bazilika iz V veka. Nalazi se na malom močvarnom prostoru, pored autoputa idući iz Toroni prema Porto Kufo. Crkva je uništena u požaru u VI veku i na njenom je mestu sagrađen novi, manji hram. Na kraju, to što svakako treba posetiti jeste arheološki prostor tvrđave Likitos.